Milletvekili transferleri hız kesmeden sürüyor. CHP listelerinden milletvekili seçilen Gelecek Partili Hasan Ekici, çarşamba günü AKP’ye katıldı, rozetini Erdoğan taktı. Böylece iktidarın hedeflediği anayasa değişikliğinin halk oylamasına (referandum) başvurulmadan TBMM’de yapılması için gereken 400 oya 14 kaldı.
Nasıl diye sorarsanız, AKP 14 Mayıs 2023 seçimlerinden sonra muhalif seçmenlerinin oylarıyla seçilen bazı milletvekillerini partisine transfer etti. 7’si İYİ Parti’den, 3’ü Gelecek Partisi’nden, 1’i de Yeniden Refah Partisi’nden 11 milletvekili AKP’ye geçti. İktidar partisinin şu anda 273, küçük ortak MHP’nin 47, DEM’in 56, Demokratik Bölgeler Partisi’nin 2, HÜDA PAR’ın 4, Demokratik Sol Parti’nin 1 milletvekili var. Hepsinin toplamı 383 ediyor. Bağımsızlardan da 3 vekili yanına çekmiş olsa toplam 386 olur.
AKP’nin 400’e ulaşana kadar her yolu deneyeceği kesin. Durum bu kadar açıkken, Öcalan açılımından beri konunun çözümü için TBMM’nin işaret edilmesi dikkat çekici. Hem PKK fesih bildirisinde hem DEM’in hem de ana muhalefet partisinin temsilcilerinin açıklamalarında TBMM’de komisyon kurulması ve bu yolla ilerlenmesine vurgu yapılıyor.
TBMM'DEKİ TUZAK
Kandil’dekilerin Türkiye’deki hukuki statüleri ve silahların teslim edilmesi gibi konularda çalışma yapılması gerekiyor kuşkusuz ancak PKK’nin Lozan’ı ve 1924 Anayasası’nı hedef almasından sonra başlayan tartışmalar ve açıkça dile getirilen talepler, doğrudan anayasa düzenlemeleriyle ilgili. Yine CHP listesinden milletvekili seçilen eski Gelecek Partili yeni AKP’li Serap Yazıcı Özbudun’un anayasadaki vatandaşlık tanımından ‘Türk’ün çıkarılmasını istediği değişiklik anayasa ile ilgili. Binali Yıldırım gibi Özbudun da 66. maddeyi hedefliyor.
AKP’nin yapmak istediği anayasa değişiklikleri ile DEM’in ve dolayısıyla kendini fesheden terör örgütünün, HÜDA PAR’ın taleplerinin birçok noktada örtüştüğü ortada. TBMM’de 400 milletvekiline ulaşan AKP’nin, ilk 4 maddeye dokunmayacağız deseler de, o maddelerin içini boşaltabilecek düzenlemeler yapabileceği tahmin edilebilir.
AKP ANAYASA YAPAMAZ!
CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in iki gün önce kendisine bu konu sorulunca, “Anayasa değişikliğinde yokuz diye ilk günden söyledik çünkü anayasa değişikliği farklı pazarlıkları gündeme getiren, tuhaf ve samimiyet sorgulatan bir mesele. Bugün Türkiye’de bu sorunu çözmek için gereken şey; kanunları çıkarmak, mevcut kanunları düzgün uygulamak... Meclis’te kurulacak komisyona başta şehit aileleri, gaziler, bu süreçten zarar görmüş herkesin katılıp bu insanların olurunun, rızasının alınması lazım” diyerek aktardığı görüşler önemlidir.
AKP’nin anayasa değişikliklerini halk oyuna sunarak risk alacağını düşünmüyorum; bununla birlikte TBMM’de 400 milletvekiline ulaştığında, Erdoğan’a ömür boyu başkanlık yolunu da açacak olan anayasa değişiklikleri için anında harekete geçeceğini öngörmek zor değil. Bu amacını gerçekleştirebilmek için de seçimi olabildiğince erteleyecek ve o sürede 14 milletvekili için yoğun çaba gösterecektir. Umarım gelecek günlerde seçmenine ihanet eden yeni isimler duymayız!
Muhalefete düşen görev, halk desteği giderek azalan bir partinin anayasa değişikliği yapmasının toplumsal huzuru ve barışı dinamitleyeceğini en net şekilde anlatmaktır. Anayasa bir toplumsal sözleşmedir ve her kesimin, demokratik toplum örgütlerinin, tüm siyasi partilerin görüşünün alınarak yapılması gerekir. Her alanda faşizan bir baskı uygulayarak toplumu zapturapt altına almaya çalışan AKP, anayasal düzenleme yapamaz!