TKP, seçim için Samsun’dan yola çıkıyor
Zülal Kalkandelen
Son Köşe Yazıları

TKP, seçim için Samsun’dan yola çıkıyor

08.01.2023 05:00
Güncellenme:
Takip Et:

Dün sabah Türkiye Komünist Partisi’nin (TKP) kahvaltılı basın toplantısından ayrılırken aklımda en çok TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan’ın sorduğu şu sorular kaldı.

“Ne oldu da Türkiye’de adında ‘devrimci’ sıfatı olan bir konfederasyon, TÜSİAD’la özgürlük ve demokrasiyi konuşmak üzere karşılıklı ziyaretler yapar hale geldi?

Ne oldu da Türkiye’nin muhalefeti ile iktidarı Osmanlıcılıkta uzlaştı?

Ne oldu da Türkiye’nin yakın geçmişindeki en önemli kırılma noktalarından bir tanesi olan 27 Mayıs’ta Türkiye’nin iktidarı da muhalefeti de Menderesçi bir tutum aldı?

Ne oldu da Türkiye tarihinin çok önemli bir siyasi öznesi olan İttihat ve Terakki, Türkiye’nin hem resmi ideolojisinden hem devletinden büyük ölçüde tasfiye edildi?”

Bu önemli sorulara Okuyan’ın verdiği yanıt da aynı derecede önemliydi:

“İttihat ve Terakkici değiliz ama Türkiye tarihinde ileriye doğru götüren özneler açısından baktığımız zaman, toplumun toplam kültürel ideolojik siyasi dengelerine dönük büyük bir operasyon gerçekleşmiştir ve bu, iktidarıyla muhalefetiyle uzlaşılan bir operasyondur.”

SEÇİM SLOGANI: ‘TKP GELİR, HER ŞEY DEĞİŞİR’

Siyasal İslamcı AKP’ye karşı muhalefetin masasına da sağ politikaların hâkim olduğu bir dönemde isabetli bir seçim sloganı belirlemiş TKP. Açıkça söylüyorlar; “ülkeyi ele geçiren arsız patronların, uluslararası şirketlerin, yobazların saltanatını yıkacağız” diyorlar. 

“1923’te çok zor koşullarda emperyalist işgale ve Osmanlı Sarayı’na karşı mücadeleyi kazanan Anadolu insanının, onların önderleri Mustafa Kemal ve arkadaşlarının cesaretinden güç alacaklarını”...

Ve “laik, bağımsız, çağdaş, özgürlükçü, devletçi, sanayileşmiş, sömürü ve eşitsizliğe son vermiş bir Türkiye inşa etmek için”bugün yola Samsun’daki etkinlikle çıkacaklarını duyuruyorlar. 2023’te yeniden devrimi işaret ediyor bu sözler. 

Kemal Okuyan’ın üç saatlik toplantıda söylediği altı çizilmesi gereken tespitler var; hepsine bu yazıda yer vermek olanaklı değil ama bazılarını belirtmek isterim.

DEVLETLEŞTİRME VURGUSU

Gerçekte Okuyan’ın da söylediği gibi, emek-sermaye çelişkisinde kavgası yapılmayan, iktidara ya da muhalefete yakın sermaye grupları üzerinden sürdürülen bir çekişme var.

Türkiye’de sermayenin mal varlıklarına dokunulmadan yani devletleştirme yapılmadan halkın çektiği çilelere ilaç olacağım diyen herkesin ülkeyi uçuruma sürükleyeceğini, bunu dile getirmenin de felaket tellallığı değil, sömürüye yol açan ahlaksızlığa meydan okuma olduğunu söylüyor Okuyan. 

Bu nedenle düzen siyasetini bir blok olarak karşılarına alıyorlar; Millet İttifakı’ndakilerin ideolojik farkını artık bilmedikleri bir ortamda muhalefetin adaylarıyla ilgili değiller. 

‘ERDOĞAN ENGELİNİ KALDIRMAK ZORUNDAYIZ’

Toplantıda konuşulanlara göre, TKP, Sosyalist Güç Birliği’nin devamından yana ama ittifaktakiler kendi partileriyle seçime girecek. Başından beri TKP’nin, daha önce alınmış bir kongre kararı olduğundan, Cumhurbaşkanlığı için aday çıkarmaktan yana olduğu biliniyor. Bunu taktiksel olarak uygulamak gerekirse ilk turda kritik bir noktada veya seçim ikinci tura kalırsa adayı geri çekmek mümkün.

Bu seçim stratejisinin iki sonucu var:

1- Erdoğan’ın gitmesi için her şey yapılacak. Çünkü Okuyan’a göre, Erdoğan gitsin duygusu, bu düzen değişmeli duygusuna henüz taşınmadı. Bu duygunun karşısında durmayacaklar. 

2- Erdoğan gittiğinde tünelin ucunun gözükeceği yalanına ortak olmayacaklar, halkı uyarmaya devam edecekler, muhalefete kefil olmayacaklar.

Okuyan’ın TKP’ye yöneltilen “iktidar kadar muhalefetle de uğraşıyorsunuz” eleştirisine yanıtı ise dikkat çekiciydi. Bugün muhalefette yer alanların bazılarının geçmişte doğrudan AKP’nin parçası olduğunu; HDP ve CHP dahil bir bölümünün en kritik dönemeçlerde AKP’yi ipten aldığını, TKP’nin bunu yapmayan ve 21 yıldır AKP ile mücadele eden düzen siyaseti karşıtı bir parti olduğunu söylüyor.

TKP, CHP’nin ve HDP’nin devrimci sosyalist hareketin gelişmesinin önünde engel oluşturduğu görüşünde. 

Liberalizmin antikomünizm olduğunu da belirten Okuyan, toplantı boyunca sözünü esirgemeden net yanıtlar verdi ve agresif bir seçim kampanyası yürüteceklerini anlattı. 

Sosyalist, komünist partiler sadece seçim odaklı siyaset yürütmez. Çünkü seçimin ertesi günü kriz ortamında gerçek alternatife ihtiyaç her zamankinden daha fazladır.

Sosyalistlerin bu seçimden güç kazanarak çıkmaları umuduyla!

Yazarın Son Yazıları

5 Aralık 1934’ten bugüne kadın hakları!

Yıl 1934...

Devamını Oku
05.12.2025
AYM, bilimsel gerçekleri reddetti!

Hani bazen hayatınızı adadığınız bir mücadelede öyle bir an gelir ve yıllarca yalnızca duvarlara bağırdığınızı düşünürsünüz..

Devamını Oku
03.12.2025
Türkiye üzerine karanlık planlar!

Yaklaşık bir yıldır birçok yazımda uyardığım bir tehlike, DEM Partisi çevresinden ilk kez açık açık dile getirildi.

Devamını Oku
30.11.2025
Hapishane ‘doğal yaşam alanı’ değildir!

İçinde yaşadığımız dönemin en berbat özelliklerinden birisi, kavramlara farklı anlamlar yükleyerek insanları kolayca kandırmanın çok yaygınlaşmış olması.

Devamını Oku
28.11.2025
Teröristler ana muhalefeti tehdit ediyor!

Sonunda bu da oldu.

Devamını Oku
26.11.2025
Tarih bu yıkım ittifakını yazacak!

Cuma günü TBMM’de yapılan İmralı oylamasından sonra bir TV kanalında bir siyasal iletişimcinin konuşmasına rastladım.

Devamını Oku
23.11.2025
Bahçeli’nin daha çok işi var!

Dün gazetemizde Aytunç Ürkmez imzasıyla yayımlanan bir haber...

Devamını Oku
21.11.2025
'Açın Bahçeli'nin yolunu, İmralı'ya gitsin!'

Tarih 31 Temmuz 2025.

Devamını Oku
19.11.2025
Şiddete tanıklık etmek

Geçen hafta Uluslararası Hayvan Politikaları Konferansı’na katılmak için ilk kez Marakeş’e gittim.

Devamını Oku
16.11.2025
Mesele 1923 Cumhuriyeti’nin tasfiyesi!

AKP-MHP koalisyonunun CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’na karşı yürüttüğü operasyon...

Devamını Oku
14.11.2025
Hadi oradan!

Yazımın başlığına güzel Türkçemizde birçok düşünce ve duyguyu aynı anda iki sözcükle anlatabilen işlevsel bir deyimi koydum.

Devamını Oku
09.11.2025
Sosyalizm en kapitalist ikinci partiyle gelmez!

Kendisini “demokratik sosyalist ve Müslüman” olarak niteleyen Uganda asıllı 34 yaşındaki Zohran Mamdani’nin New York Belediye başkanlığına seçilmesi hakkındaki bazı yorumlar, birkaç yılda bir yinelemem gereken gerçekleri hatırlattı.

Devamını Oku
07.11.2025
Ümmetçi çakma ‘sosyalistler’!

1923 Cumhuriyet Devrimi’ni hedefe koyanlar, 102. yıldönümünde de boş durmadı.

Devamını Oku
05.11.2025
Türkiye, goril Zeytin’i de esir etti!

22 Aralık 2024’te Nijerya’dan Tayland’a kaçak olarak götürülmek istenirken İstanbul Havalimanı’nın kargo biriminde travma halinde yavru bir goril bulundu.

Devamını Oku
02.11.2025
Casusluk davası ve déjà vu!

Geçen hafta hayatımıza bir casusluk davası girdi ve beş gün önce de Ekrem İmamoğlu, İmamoğlu’nun seçim kampanyası direktörü Necati Özkan ile Tele1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ hakkında tutuklama kararı verildi.

Devamını Oku
31.10.2025
Cumhuriyetçi geçinenler ve gerçekler!

“En hafif rüzgârdan bile korunması lazım gelen yeni doğmuş yavrunun, onu beslediğini söyleyenler tarafından böyle hırpalanması caiz miydi?”

Devamını Oku
29.10.2025
Diziden al haberi!

İsrail’in büyük dostu ABD Başkanı Trump, bir süredir kameralar önünde Erdoğan’a övgüler yağdırıyor, buluşurken Beyaz Saray’ın kapısında ayakta bekliyor, “iyi dostuz” diyor, rahat otursun diye sandalyesini tutuyor ve ayrılırken kapıya kadar uğurluyor.

Devamını Oku
26.10.2025
Cumhuriyet Yürüyüşü!

2025 yılında, Cumhuriyet Devrimi’nin 102. yıldönümünde Türkiye’de cumhuriyetçilere düşen önemli görevler var.

Devamını Oku
24.10.2025
Cumhuriyeti kuranlar!

Geçen hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaşanan rezalet, ülkenin içine sokulduğu durumun vahametini tam olarak gözler önüne serdi.

Devamını Oku
22.10.2025
Siyasetçilerin anayasayı çiğneme özgürlüğü mü var?

Başlıktaki soruyu sormak zorunda kalmamın sayısız nedeni var.

Devamını Oku
19.10.2025
Alçak düzenin resmi!

ABD Başkanı Trump, 13 Ekim’de İsrail Parlamentosu’unda ayakta alkışlandığı bir konuşma yaptı.

Devamını Oku
17.10.2025
Paçalardan akan ‘demokrasi’ yalanı!

“Sayın Öcalan, bu son görüşmede çok rahatsız olduğu bir mesele üzerinde durdu.

Devamını Oku
15.10.2025
Selam olsun Kubilay’lara!

Cuma günü yazımı şu satırlarla bitirmiştim: 7 Ekim’de TBMM’de yaşanan rezalete seyirci kalan siyasi partiler ve siyasetçiler meşruiyetini kaybetmiştir.

Devamını Oku
12.10.2025
Habur’dan beter bir rezalet!

7 Ekim 2025, Türkiye’nin tarihine Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde terörist başı Abdullah Öcalan için “Biji serok Apo” yani Türkçesi ile “Önder Apo çok yaşa” anlamına gelen sloganların atıldığı gün olarak geçti.

Devamını Oku
10.10.2025
CHP yerine AKP’yi yalnızlaştırsanıza!

Ayakta karşıladılar, hayran hayran baktılar, etrafına dizildiler, yanına oturup gülümsediler; toplumdan tepki görünce de seçmenleri suçlayıp tehdit savurdular.

Devamını Oku
08.10.2025
Böyle medya varken Trump’a ne gerek var ki!

İktidar yandaşı medyanın halini anlatmaya pek gerek yok.

Devamını Oku
05.10.2025
180 derece savrulanlar!

2024 yılının 1 Ekim gününden 2025’in 1 Ekim gününe kadar geçen tam bir yılda Türkiye’de siyasette büyük bir kasırga yaşandı ve zemini sağlam olmayanlar 180 derece savruldu.

Devamını Oku
03.10.2025
Camide cihat, ticarette takiye mi?

Tarih 26 Eylül 2025. Yer Çamlıca Camisi. Cuma namazı sonrasında camide elinde mikrofon birisi konuşuyor...

Devamını Oku
01.10.2025
Türkiye emperyalizmin kıskacında!

Erdoğan’ın altı yıl sonra Beyaz Saray’da Trump ile görüşmesi, tarihe skandallarla geçti.

Devamını Oku
28.09.2025
Kuyu tipi hapishane işkencedir!

Gazetecilere hapishanelerdeki mahkûmlardan çok sayıda mektup gelir.

Devamını Oku
26.09.2025
Emperyalizmin teröristleri

New York’ta Concordia Zirvesi’nde bir oturum...

Devamını Oku
24.09.2025
Ahlakçıların ahlaksızlığı

Son birkaç hafta içinde Türkiye’de kültür ve sanat alanındaki baskı iyice arttı.

Devamını Oku
21.09.2025
Eğitiyor, donatıyor, destekliyor!

Kim kime yapıyor bunu?

Devamını Oku
19.09.2025
İkinci Cumhuriyetçiler ve CHP

T24 internet sitesi, üç gün önce Hasan Cemal’in “Özgür Özel Tandoğan’dan haykırıyor, tam bir heyecan fırtınası, gözlerim yaşarıyor!” başlıklı bir yazı yazdığını duyurdu.

Devamını Oku
17.09.2025
Bahçeli’ye sorular ve bir gencin isyanı

"Sosyal medyanın kökü kazınmalı."

Devamını Oku
14.09.2025
Üniversiteye hazırlanan bir gençten mektup

Her gazeteci gibi ben de okuyucularımdan çok sayıda ileti alıyorum.

Devamını Oku
12.09.2025
Demokrasicilik, koltuk kavgası ve sınıf kavgası

Herkes bir koltuğun peşinde.

Devamını Oku
10.09.2025
Açılım ve çelişkiler

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne operasyon düzenlenen 19 Mart’tan bu yana iktidarın CHP’ye yönelik baskısını artırması, deyim yerindeyse dört taraftan kuşatmak için yoğun bir çaba harcaması, aynı anda açılım süreci devam ederken bazılarınca çelişkili bulunuyor.

Devamını Oku
07.09.2025
Bunun adı totalitarizm!

Önce bir gerçeğin altını çizelim...

Devamını Oku
05.09.2025
Ortadoğu kazanı fokurduyor

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bugünlerde çok hareketli, Türkiye’den bölgeye giden gidene...

Devamını Oku
03.09.2025