Dans Bahane, İsyan Şahane!

10 Şubat 2013 Pazar

Kadın hem evli hem iki çocuk sahibi! Sen bırak onları, tek başına seyahat et! TEK BAŞINA! Amerika’dan taa İstanbul’a...
Kimi yazıları okudukça çıldırır insan. Utanmasalar,
Sarai Sierra öldürülmeyi hak etti diyecekler! Zihniyet bu olunca niye şaşıyoruz ki Ayşe’lerin, Gülbahar’ların, Esma’ların öldürülmesine...

\n

***

\n

Bugün pazar, güzel şeylerden söz etmeliyim. Yakında, 14 Şubat. “Sevgililer Günü” adı altında tüketimi kışkırtma günü. (Bir çiçek, bir söz en iyi armağandır oysa...) Eğer planlandığı gibi giderse, dünya harika bir tasarıyı gerçekleştirecek...
Dünyada kadına yönelik şiddete dikkat çekmek için
“1 Milyar Kadın Dansla Ayaklanıyor”. Beş kıtada hazırlıklar sürüyor. Hareketin özgün adı “One Billion Rising” (Bir milyar yükseliyor/ başkaldırıyor/ direniyor/ isyan ediyor da diyebilirsiniz). Nasıl mı? 14 Şubat günü toplu halde dans ederek! Böylelikle sevgi gününü, kadına şiddete isyana dönüştürerek!
Bundan 15 yıl önce, 14 Şubat,
“V-Day”- “V-Günü” ilan edildi. Amaç, tüketimden çok sevgiye, sevmeye, sevilmeye yer açmaktı... (V harfi İngilizce: Victory-Valentine-Vagina”. Yani Zafer-Aziz Valantin-Vajina)... Dünyada her 3 kadından biri şiddete uğruyor, kabaca eder 1 milyar kadın... Geçen yıl o bir milyar kadın için dans etme kararı alındı...
200 ülkede nicedir belgeseller, afişler hazırlanıyor, toplu dans dersleri, kampanyalar sürüyor. Bizde de hazırlıkları “
One Billion Rising - Istanbul Platformu” sürdürüyor, kadın örgütleri destekliyor.

\n

***

\n

Hemen burun kıvırıp dansla şiddet mi geriletilirmiş demeyin! Şiddeti geriletmek için her yol mubah! Üstelik her ama her yolu deniyor STK’ler. Ayrıca dans bahane, isyan şahane!
İstanbul’da Beşiktaş Meydanı, Haydarpaşa Garı, Kadıköy İskelesi, Caferağa Spor Salonu; Ankara’da Kuğulu Park ve Karanfil Sokak; İzmir’de Konak Meydanı ve Cumhuriyet Meydanı, Eskişehir’de Zübeyde Hanım Kültür Merkezi 14 Şubat günü dans adımlarıyla sarsılacak!

\n

***

\n

Heyecan verici bir kutlama da Haymana’da. Haymana Nuri Bektaş Anadolu Lisesi felsefe öğretmeni Atalay Girgin’den muhteşem bir mektup aldım. 14 Şubat, biliyorsunuz aynı zamanda Dünya Öykü Günü. Okulun felsefe kulübü bu iki etkinliği birleştirmiş. Lise Müdürü Soner Çeki, “İnsana dair her şeyin bir öyküsü olduğu gibi, yaşanan ve yaşatılan şiddetin de öyküsü vardır... Dünya Öykü Günü ve kadına yönelik şiddete karşı ‘Bir milyar kadın dans ediyor’ etkinliğini, bilebildiğimiz kadarıyla Türkiye’de –belki de dünyada- bir arada gerçekleştirecek tek lise bizim okulumuzdur” diyor.

\n

***

\n

Bu arada feminist arkadaşımız Gönül Dinçer’in harika bir önerisi var: Gönül, nicedir kadın parlamenterleri, parti farklılıklarını aşıp kadın bakış açısıyla, ortak seslerini birleştirmeye çağırıyor. Şimdi de “kadın parlamenterleri 14 Şubat’ta kadına yönelik şiddeti protesto için TBMM bahçesinde topluca dans etmeye davet edelim” diyor. Ka.Der, Gönül’ün önerisini benimsemiş görünüyor. Bence kadın milletvekillerimiz davet beklemeden 14 Şubat’ta, parti çelişkilerini bir yana bırakıp duygu birliği, sevgi birliği, güçbirliğiyle kenetlenip Meclis bahçesinde dans etsinler! Topluma harika bir mesaj vermiş olurlar!
14 Şubat’ta ben ARCO-Madrid’de olacağım. Orada dans eden kadınlara katılacağımdan hiç kuşkunuz olmasın!

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları