Büyük emekli mitingi
Nergis Şimşek
Son Köşe Yazıları

Büyük emekli mitingi

25.05.2024 04:00
Güncellenme:
Takip Et:

CHP, 26 Mayıs Pazar günü saat 14.00’te Ankara Tandoğan Meydanında “Büyük Emekli Mitingi” düzenleyecek. Genel Başkan Yardımcısı Gamze TAŞÇIER, mitingle ilgili yaptığı açıklamada; Yıllarca çalışarak ülkesine emek veren ancak bugün düşük emekli geliriyle yaşamaya çalışan 16 milyonun üzerinde yurttaşımızın sesini duyurmak, haklı taleplerini dile getirmek ve mücadelelerine destek vermek amacıyla Ankara’da toplanacaklarını,..bu şekilde enflasyon yükselirken eriyen maaşları görmezden gelen, milyonlarca kişiyi “insanca yaşam” yerine “sefalet koşullarında yaşam”a mahkûm eden iktidara, “bu büyük adaletsizliğe son verin” demek için meydanlarda olacaklarını” açıkladı.

Daha önce emeklilikte yaşa takılanlar, kademeli emeklilik ve çırak, staj mağdurları taleplerini dile getirmek için meydanlara çıkmıştı.

Ancak, ilk defa emekliler haklı taleplerini dile getirmek için miting yapıyor. Bu büyük bir gelişme. Sayıları 16 milyona ulaşan emekliler aslında ne kadar büyük bir güç olduklarını maalesef yeni fark ettiler. Emekli derneklerine çok büyük görevler düşüyor. Derneklerin emeklilerin bugün içinde bulundukları büyük geçim sıkıntısı ve hayat mücadelelerini her platformda dile getirme ve iktidarın bu yönde ciddi adımlar atmasını sağlamak için mücadele etmesi gerekiyor. Ülkemizde sosyal güvenlik hakları maalesef mücadele verilmeden alınamıyor. Bunun en büyük örneği emeklilikte yaşa takılanlar yani EYT’liler. 23 yıl sonra tam istedikleri gibi olmasa bile amaçlarına ulaştılar.

Ülkemizde yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle büyük ölçüde yoksullaşan, aylıkları açlık sınırının çok altına düşen, hayata tutunmaya çalışan ve mağduriyeti en fazla olan kesim emeklilerdir.

2024 yılı iktidar tarafından “Emekliler Yılı” ilan edildi. Emekliler için özel bir yıl olan 2024 yılında onların sorunlarının çözülmesi yönünde adımlar atılması elbette emekliler tarafından bekleniyor idi. 31 Mart 2024 tarihinde yapılan yerel seçimlerinden önce emekli aylıklarına ek zam veya 10 bin lira olarak uygulanan en düşük emekli aylıklarına artış beklentisi vardı ancak hiç biri olmadı. Emeklilerin bayram ikramiyesi 2 bin liradan 3 bin liraya yükseltildi.

Sonra ne oldu Dağ fare doğurdu!

Emekliler için 21 Mayıs tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 20/5/2024 tarihli ve 8481 sayılı Cumhurbaşkanı kararı eki karar ile tüm emekli ve hak sahiplerinin (çocuklar hariç) kamu kurum ve kurulularına ait sosyal tesislerde 31/12/2024 tarihine kadar yüzde 15 oranında indirim yapılması öngörülmüş.

Sanki emekliler ile dalga geçiliyor. Emekli bırakın seyahat edip sosyal tesislerde konaklamayı, 10 bin lira maaş ile beslenemiyor, kirasını ödeyemiyor, çocuğuna harçlık veremiyor, zorunlu ihtiyaçlarını karşılayamıyor.

Yıllarca devletine prim ödeyerek emekli olan ve çalıştığı sürede oluşturduğu hayat standardına yakın bir emeklilik hayatı hayal eden emekliler maalesef derin bir yoksulluk yaşıyor.

Emekliler için acilen yapılması gereken şeyler var.  Tüm emeklilerin öncelikli sorunu, düşük emekli maaşlarının insan onuruna yaraşır bir seviyeye çıkarılması. Her insan bunu hak ediyor. Bunun için;

-Tüm emekliler açısından daha sade, anlaşılır ve adil tek bir aylık hesaplama sisteminin getirilmesi  ve aylıklar arasındaki adaletsizliklerin giderilmesi,  intibak işleminin tüm emekliler açısından yapılarak aylık miktarlarının iyileştirilmesi.

-Adil olmayan alt sınır aylığı uygulamasının sosyal sigortalar sisteminden çıkarılıp sosyal yardımlar kapsamına alınması.

-Emekli aylık artışlarında dikkate alınacak enflasyon oranının tespitinde zorunlu temel ihtiyaçları kapsayan (gıda, giyim, yakacak, sağlık, eğitim ..vb) mal ve hizmetlerin artış oranlarının esas alınması.

-Emeklilere ödenen bayram ikramiye tutarının 10.000 liraya  yükseltilmesi.

-Emekli aylıklarından yapılan ilaç, muayene, optik ve reçete katkı payı kesintilerinin tamamen kaldırılması.

-Malullük aylığı alan kanser hastaları ile kadında 58, erkekte 60 yaş ve üzeri olanların kontrol muayenesine gönderilmemesi.

-Malullük aylığı talebinde bulunacak Bağ-Kur’lular için işyerini kapatma veya devretme şartının kaldırılması.

-Malullük aylığı alan SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin, aylık alırken yine aynı statüde aylıkları kesilmeksizin sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmalarına imkan verilmesi.

-Emekli ve hak sahipleri için konut, ulaştırma, eğitim, sağlık, kültür ve sanat alanlarında verilecek haklarda öncelik, indirim ve kolaylıklar sağlanması,

-Belirli bir yaşın üzerinde olan emeklileri sosyal hayattan koparmamak, yaşam sevinçlerini artırmak, kendi yaşıtlarıyla zaman geçirmelerini sağlamak için kreş yapısında kurumlar kurmak.

CHP önderliğinde yapılacak “Büyük Emekli Mitingi” çok büyük önem taşıyor. Sayıları 16 milyonu bulan emekli ve hak sahiplerinin mağduriyeti ve haklı talepleri bu mitingde gündeme getirilecek ve iktidara talepler iletilecek. Emeklilere sivil toplum örgütlerinin destek vermesi şart. Emeklilerin talepleri iktidar tarafından çok dikkatli dinlenmeli ve mutlaka bu sorunların çözümü için adımlar atılmalıdır.

Yazarın Son Yazıları

Özbekistan’da Türk işveren yanında çalışmam halinde sosyal güvenlik haklarım ne olur?

Soru: Demirci ustasıyım. Özbekistan’da inşaat işi yapan bir Türk firması beni de Özbekistan’daki inşaat işyerinde çalıştırmak üzere götürmek istiyor. Orada çalıştığım sürede herhangi bir mağduriyet yaşamamak adına sosyal güvenlik haklarımı öğrenmek istiyorum.

Devamını Oku
05.06.2026
Emeklilik sonrası çalışmalar, emeklilik statüsünü değiştirir mi?

Soru: İlk sigortalılık başlangıcım 1985 SSK, daha sonrasında 1987’den itibaren Bağ-Kur’a prim ödeyerek bu kapsamda 2011 yılında emekli oldum.

Devamını Oku
29.05.2026
Daha az borçlanma bedeli ödeyerek daha yüksek aylık alabilirsiniz

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
22.05.2026
Aylık bağlama oranı nasıl hesaplanır?

Soru: Bir kamu kurumunda 4/a kapsamında çalışıyorum.

Devamını Oku
15.05.2026
Devlet memurluğu sonrasında emeklilik hakkını nasıl elde ederim?

Soru: 16 yıl devlet memurluğu yaptım dört yıl yıpranma payı ile birlikte 20 yıl hizmet sürem ve toplamda 7200 günüm var.

Devamını Oku
08.05.2026
15 yaşın altındaki çocuklara sosyal medya yasağı getiren ve analık iznini 24 haftaya çıkaran yasal düzenleme yürürlüğe girdi

1 Mayıs 2026 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 22/4/2026 tarihli ve 7578 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla İlgili Mevzuat Çerçevesinde Öne Çıkan Değişiklikler aşağıda özetlenmiştir.

Devamını Oku
02.05.2026
SSK emeklisi doktorlar, nasıl devlet memuru emeklisi olur?

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
01.05.2026
OYAK’tan kâr payı neden verilmiyor?

Soru: Kamuda eğitim müfettişi olarak görev yapıyorum.

Devamını Oku
24.04.2026
SGK kanunları doğru uyguluyor mu?(4)

506 sayılı kanunun geçici 20. maddesi kapsamındaki sandıklara ilişkin uygulamalar 2006 yılında sosyal güvenlik kurumları (SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı) 5502 sayılı kanunla SGK çatısı altında birleştirilmiş, yine bu sigortalıların hak ve yükümlülüklerinde norm ve standart birliği sağlanması amacıyla 5510 sayılı kanun 2008/ Ekim ayında yürürlüğü girmiştir.

Devamını Oku
17.04.2026
SGK kanunları doğru uyguluyor mu? (3)

1- Ölüm sigortasında aylığa hak kazanma koşullarının tespitinde hizmetler ayrıştırılırken aylığın hesaplanmasında hizmetler birleştirilmektedir.

Devamını Oku
10.04.2026
SGK kanunları doğru uyguluyor mu? (2)

1- Çalışma gücü kayıp oranları esas alınmak suretiyle hesaplanan aylık bağlama oranları

Devamını Oku
03.04.2026
SGK kanunları doğru uyguluyor mu?(1)

Çalışma gücü kayıp oranlar belirlenen sigortalıların aylık bağlama oranları doğru hesaplanmıyor.

Devamını Oku
27.03.2026
Ölen eş ve babadan ölüm aylığı bağlanır mı?

Ölen eş ve babadan ölüm aylığı bağlanır mı?

Devamını Oku
20.03.2026
Madencilerin emeklilik durumu ve yıpranma payları

Buna göre, tarafınıza yaşlılık aylığı bağlanırken SSK ve Bağ-Kur hizmet süreleriniz birleştirilir ve son fiili 7 yıllık hizmet süresi yani 2520 gün içerisinde hangi kapsamda hizmetiniz daha fazla ise o statüde tarafınıza aylık bağlanır. Maden yeraltında geçen çalışmalarınızın en az 1800 gün olması kaydıyla, bu çalışmaların ¼’ü prim ödeme gün sayınıza eklenir ancak bu çalışmaların ¼’ü olarak verilen yıpranma payları ise 2520 gün hesabında dikkate alınmaz.

Devamını Oku
13.03.2026
Bağ-Kur sigortalısı kazancına göre mi prim öder?

Sigortalının prime esas kazancıyla ilgili beyanı, beyanın yapıldığı tarihteki aydan başlanılarak dikkate alınmakta ve yapılmış olan bu beyan değiştirilmediği sürece sonraki aylar için de yapılmış sayılmaktadır. Beyan ettikleri kazanç tutarları; kanunun 82. maddesine göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırının 30 katının altında kalan sigortalılar ile prime esas kazanç beyanında bulunmayan sigortalıların aylık prime esas kazancı, prime esas günlük kazanç alt sınırının 30 katı olarak belirlenmektedir.

Devamını Oku
06.03.2026
5434 kapsamında isteğe bağlı prim öderken Bağ-Kur’lu olanlar dikkat!

Soru: 5434 sayılı kanun kapsamında ödediğim isteğe bağlı primlerim aynı dönemde Bağ-Kur’lu olduğum için iptal edildi. Bu primleri Bağ-Kur hizmetlerime transfer etmek için sosyal güvenlik merkezine müracaat ettim. Talebim alınmadı. Kamu görevlileri tescil dairesine müracaat etmem söylendi. Bu konudaki mevzuat nedir? Mesut Ö.

Devamını Oku
27.02.2026
SSK sigortalılığım sona erince Bağ-Kur hemen devreye girer mi?

Buna göre, aynı anda SSK ve Bağ-Kur kapsamında sigortalılığı bulanan ve bu nedenle Bağ-Kur sigortalılığı askıya alınanlardan, SSK kapsamındaki işinden ayrıldığı aynı ay içinde aylık talebinde bulunan sigortalıya, talebini takip eden aybaşından itibaren aylık bağlanmaktadır. Sigortalının SSK kapsamında çalıştığı işyerinden ayrıldığı tarihle aylık talebinde bulunduğu tarihin aynı ay içerisinde olması nedeniyle Bağ-Kur kapsamında sigortalılığı başlatılmamaktadır.

Devamını Oku
20.02.2026
Hasta eşimin emekli olması mümkün mü?

Malullük durumunun tespitini isteyen sigortalının talep tarihinden önceki 6 ay içerisinde kurumca yetkilendirilmiş hastanelerce düzenlenmiş durum bildirir sağlık kurulu raporu var ise sigortalının hastaneye yeniden sevki yapılmadan doğrudan SGK sağlık kurulunca maluliyet değerlendirmesi yapılmaktadır.

Devamını Oku
13.02.2026
Emeklilik sonrası çalışmalarım ikramiye ve aylık hesabında nasıl değerlendirilir?

Soru: Son çalıştığım işyerine 1/2/2024 tarihinde girdim ve yaklaşık 4 ay sonra 25/4/2024’te emekli oldum.

Devamını Oku
06.02.2026
Genç girişimci teşvikinde kazanılmış haklarımız ne olacak?

1/1/2026 tarihi itibarıyla ben ve benim gibi teşvikten yararlanıp 1 yıllık destek süresi dolmayan birçok kişiye Bağ-Kur prim borcu çıkmaya başladı. Bu konu hakkında kazanılmış haklara yönelik bir çalışma var mıdır? Yoksa primlerimizi artık kendimiz mi ödeyeceğiz?

Devamını Oku
30.01.2026
Tarım sigortası prim miktarım ne oldu?

7556 sayılı kanunla 5510 sayılı kanunun 41. maddesinde yapılan değişiklikle 1/1/2026 tarihinden geçerli olmak üzere; doğum borçlanması hariç olmak üzere, askerlik borçlanması prim oranı yüzde 32’den yüzde 45’e yükseltilmiştir. Doğum borçlanması prim oranı yüzde 32 olarak uygulanmaya devam edecektir. 2026 yılında brüt asgari ücret 33 bin 30 TL olarak belirlendiğinden;

Devamını Oku
23.01.2026
Kıdem tazminatı koşulları nedir?

Soru: Emeklilikte yaş şartı dışında diğer koşulları yerine getirerek işten ayrılan sigortalılara kıdem tazminatı hangi koşullarla ödenir?

Devamını Oku
16.01.2026
Emekli aylıklarında hak kaybı yaşayanlar ne olacak?

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
10.01.2026
Evlatlığıma ölüm aylığı bağlanır mı?

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
09.01.2026
2026 yılı ocak ayında emekli maaşları ne kadar arttı? En düşük emekli maaşı ne oldu?

2026 yılı ocak ayında emekli maaşları ne kadar arttı? En düşük emekli maaşı ne oldu?

Devamını Oku
05.01.2026
Devlet memuruyum ölen babamdan yetim aylığı alabilir miyim?

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
02.01.2026
2026 yılında SGK prim, borçlanma ve ödenek miktarları

Netice itibarıyla 2026 yılı prim ve hizmet borçlanması maliyetlerinin, sigortalı ve işverenlere ağır bir şekilde yüklendiği bir yıl olacaktır.

Devamını Oku
26.12.2025
2026 Yılında Uygulanacak Asgari Ücret Belli Oldu

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
24.12.2025
2025 veya 2026 yılında emekli olmak isteyenler borçlanma ve ihya başvurularını en geç 31/12/2025 tarihine kadar yapmalıdır

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
23.12.2025
Engelliliğim nedeniyle emekli olmak istiyorum

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
19.12.2025
Genel sağlık sigortalıların mağduriyeti

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
12.12.2025
2026 yılı ocak ayında emekli aylıkları ne kadar artacak?

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
05.12.2025
Yönetici kadrosunda bulunduğu halde yöneticilere verilen hiçbir haktan yararlanamayan müdürlerin mağduriyetine bir yenisi eklendi

Yönetici kadrosunda bulunduğu halde yöneticilere verilen hiçbir haktan yararlanamayan müdürlerin mağduriyetine bir yenisi eklendi

Devamını Oku
03.12.2025
Torba kanunla prim borçları emekli aylıklarından kesilecektir

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
28.11.2025
Torba kanunla işveren prim teşviki dört puandan iki puana düşürülmüştür

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
21.11.2025
Torba kanunla, malullük, yaşlılık ve ölüm (MYÖ) sigortaları prim oranı artırılmıştır

Kanun teklifinin 20. maddesiyle 2026 yılı ocak ayı başı itibarıyla...

Devamını Oku
14.11.2025
Torba kanunla Bağ-Kur hizmet ihyasındaki prim oranı artırılmış ve genç girişimci desteği kaldırılmıştır

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
07.11.2025
Meclis’e sunulan torba kanunda hizmet borçlanması prim oranları artırılmıştır

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
31.10.2025
Torba kanunda sosyal güvenlik sistemine ilişkin yapılan düzenlemelerle sigortalı ve işverenlerin prim yükleri artırılmıştır

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
30.10.2025
Bağ-Kur’da prim çıkmazı

Bağ-Kur’da prim çıkmazı

Devamını Oku
25.10.2025