logo
26 Mayıs 2013, PazarSon Güncelleme: 07:00

Yeni bir canlı türü daha bulundu

ABD'nin New Mexico eyaletinde karides benzeri yeni bir canlı türü bulundu.

AA


Albuquerque- Yeni canlı türünün bir ay önce, hükümete bağlı Toprak Yönetim Bürosu (TYB) adlı kuruluş için çalışan bilim insanlarınca, Carlsbad Cavern Ulusal Parkı yakınındaki bir mağarada, yerin en fazla 24 metre altındaki bir toprak altı havuzunda bulunduğu belirtildi.

TYB'den yapılan açıklamada, yeni canlı türünün, mağaradaki potas madeninin geliştirilmesi planları çerçevesinde yapılan, bölgenin biyolojik dökümünü çıkarma çalışmaları sırasında keşfedildiği bildirildi.

TYB üst düzey mağara uzmanı bilim adamı Jim Goodbar, karidese benzer yapısıyla dikkati çeken amfipod cinsi yeni canlı türünün belki de milyonlarca yıldan beri dünyada varolmasına karşın ilk kez gün ışığına çıkarıldığını söyledi.

Amfipod cinsi canlılar, vücutlarındaki 21 ense halkasında bulunan 19 çift ayakları ve yandan basılmış gibi duran vücutlarıyla diğer canlılardan ayırt ediliyor.

Tam olarak ne ile beslendiği ve suda nasıl yolunu bulduğu bilinmeyen bu yeni canlı türüne henüz bir ad konulmuş olmamasına karşın bu türün Parabogidiella grubuna mensup olduğunu belirten Goodbar, bu gruptaki canlıların genellikle yeraltı sularında bulunduğuna ve çok nadiren doğrudan incelenebildiğine dikkati çekti.

ABD'deki kamuya ait alanlardaki biyolojik çeşitliliği ve verimliliği koruma konusunda çalışmalar yapan hükümete bağlı bir kuruluş olan TYB, ülkedeki 1 milyon 20 bin kilometrekarelik bir alanın yönetiminden sorumlu bulunuyor.


 

18 Nisan 2012


Haberi Oylayın:
  • Son durum 55 yıldız.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(11 kişi oyladı)

Yıldızın üzerine tıkladıktan sonra buttonuna basın


Arkadaşıma Gönder

Deniz S Okurun diğer yorumları için tıklayın

Türkiye'de de bilimin henüz keşfedemediği, kendisini çeşit çeşit 'Harry Potter görünmezlik pelerini' ile gizleyen ne haşereler, ne böcekler, ne tuhaf türler ve yaratıklar var artık Allah bilir; sadece radikal yobazlarımızdan değil, Türkiye'nin ve Türklüğün daimi karşıtı olarak boy gösteren, sürekli olarak bu milletin yoluna taş koymayı kendisine yaşam felsefesi olarak benimsemiş her kim varsa, bu sözlerim alayına yöneliktir; gün olur devran döner, Türk önünde sonunda sizi gün yüzüne çıkarır ve perişan eder, doğduğunuza pişman eder ! Ne Mutlu Türküm Diyene.


Sozun OZU Okurun diğer yorumları için tıklayın

Espiriyi açıklamayı pek sevmem ama.
Yinede yanlış anlaşılmalara mahal vermemek adına yazmak istedim.
Bir önceki yazıma istinaden ;
Canlının yeni tespit edilmiş olması ve hala tespit edilememiş canlılar o canlının olmadığını göstermez , hakikati değiştirmez.
Doğru olduğunu bildiğimiz şeyleri , sırf bu hükümet yaptı başkası yapsaydı arkasında dururdum bunlar yaptığı için karalayalım poliitkası bizi hiçbir zaman ileri götürmez. Asıl dincilik kincilik budur.
Vel hasılı bir böcekten bukadar şey nasıl çıkardın derseniz eğer :) ,
İnanın böceği ile kuşu ile bitkisi ile insanı ile bu ülkeyi bütün olarak seviyorum. Kim yıkmak isterse yada yanlı davranırsa kafamdan alevler çıkıyor sanki.Üzülüyorum.
Saygı ve sevgi ile ....
(Not : Bu arada bulunan böceğin Türkiye ile bir alakası yok :) Ancak sevgimizin var. Sevgimize kenar süsü yaparak konuya dahil ettik :) )


Sozun OZU Okurun diğer yorumları için tıklayın

Bu hükümet zamanında bulunan hiçbir yeni canlıyı kabul etmiyoruz. (!)



Yorumu oylamak için "katılıyorum" ya da "katılmıyorum"un üzerine tıklayın. Yorumlar editörler tarafından okunduktan sonra yayına girecektir. Küfür, hakaret gibi yasal açıdan sorun yaratabilecek yorumlar yayınlanmayacaktır.





Cumhuriyet'i Ana Sayfanız Yapın | Siyaset | Türkiye | Dünya | Ekonomi | Kültür Sanat | Spor | Yaşam | Bilim Teknik | Sağlık |
Eğitim | Çevre | Çalışma Yaşamı | Çizerler | Tarım | Kitap | Gezi | Dosyalar | Cumhuriyet'ten | Söyleşi | Otomobil |
Olaylar Görüşler | Belge Arşiv | Yazarlar | Foto Galeri | Video Galeri | E-Gazete (aboneler için) | İletişim | Reklam Seçenekleri
© 1998-2013 Cumhuriyet
© 2005-2013 Bu sitenin İçerik ve Haber Yönetim Sistemi altyapısı YÖRENET Teknoloji A.Ş. tarafından geliştirilmiştir.